Grupuri civice / 1.3 Grupul Kiseleff
Grupul de Inițiativă Civică Kiseleff
Identitate grup
Suntem comunitatea oamenilor care iubesc, îngrijesc și ocrotesc Parcul Kiseleff. Identificăm problemele și ne implicăm activ în rezolvarea lor.
Cartier / zonă
Kiseleff/ 1 Mai
Sector
1
Delimitare
Bulevardul Aviatorilor, Șoseaua Nicolae Titulescu, Calea Griviței, strada Turda, Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu
Repere
Parcul Kiseleff, Bulevardul Ion Mihalache, Primăria Sectorului 1
Info & Contact
An înființare
2017
Identitatea cartierului/zonei
Zonă centrală a Bucureștiului, dominată de 3 mari bulevarde: Banu Manta, Ion Mihalache și Kiseleff. Zona este caracterizată de marile imobile de apartamente construite în anii 1970-1980 care bordează bulevardele și în spatele cărora este țesutul vechi al orașului cu locuințe unifamiliale.
Info
https://initiativakiseleff.org/
https://www.facebook.com/grupulcivickiseleff/
Contact
grupuldeinitiativakiseleff@gmail.com
Citate
Nu a murit nimic: nici dorința noastră de a fi mai bine, nici problemele. Astea sunt în continuare acolo. Cred că e suficient să se întâmple o chestie fie bună, fie rea, care să ne readucă într-un loc al motivației de unde să continuăm cu entuziasm. Asta îmi proiectez eu din experiența de până acum.
Ne-am dorit foarte tare să nu fim acel gen de grup civic, care doar vociferează, de tipul watchdog, ci să avem o perspectivă mai largă și dacă există posibilitatea să propunem niște soluții de la oameni din comunitate care cunosc destul de bine zona, nevoile, oamenii. Am vrut să putem avea un astfel de dialog cu administrația, să venim cu propuneri și soluții care să ni se potrivească. Căutam ca specialiștii să fie oameni care sunt foarte pasionați de Parcul Kiseleff, eventual care au crescut în zonă și care au văzut evoluția parcului, aveau o înțelegere holistică a zonei. Dar probabil multă vreme am părut acel gen de grup de cetățeni, care este dispus să facă publică orice nemulțumire și să facă scandal. Practic, noi ne consultăm cu specialiști, avem o soluție, dar implementarea ar trebui să aparțină autorității publice, pentru că acolo sunt și resursele.
Rolul unui grup civic este acela de a fi consultat de administrația publică, ar trebui să fie într-un parteneriat cu administrația, să fim într-un schimb de informații. Nu știu cine a zis asta, poate actualul primar, că ar vedea grupurile civice ca pe niște mici ”primării” de cartier, care preiau problemele din cartier, propun soluții alături de specialiști și administrația formală le pune în aplicare. Grupul civic înseamnă în primul rând resurse de tot felul, de la un spațiu în care oamenii să se adune, să se vadă fizic, unde, cumva, am putea să generăm și acele servicii sociale pentru oameni care se simt singuri, de exemplu.
Claudia Florescu
Galerie foto
Acțiuni & Media
Eveniment comunitar „Holloween în Kiseleff”, 2018
Campanie „Vrem Aer Curat”, 2018
Campanie pentru ridicarea chioșcurilor comerciale ilegal amplasate din Parcul Kiseleff, 2019
Campanie pentru resistematizarea toaletelor din Parcul Kiseleff, 2019
Petiție privind resistematizarea toaletelor din Parcul Kiseleff, 2019
Eveniment de organizare comunitară „Te Scot la o Cafea”, 2019
Eveniment protest „Picnic la Antipa: Cu familia, în grădina muzeului”, 2019
Gradina comunitară „Grădina de Leac” în curtea Institutului Ana Aslan, 2019
Montarea unui senzor de măsurare a calității aerului în Parcul Kiseleff, 2020
Planul Comunitar pentru cartierul Kiseleff – 1 Mai, 2020
Co-organizarea Forumului candidaților la Primăria Municipiului București, 2020
Pietonalizarea străzii Barbu Delavrancea în weekend-uri în cadrul proiectului „Străzi Deschise”, 2021
Jocurile Cartierului Kiseleff, 2021