Grupuri civice / 1.1 Cișmigiu

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Identitate grup
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, alintat și CișmiCivic, este o comunitate non-fomală, alcătuită din vecini-deveniți-prieteni, uniți în jurul unui țel comun: să contribuie la îmbunătățirea calității locuirii în cartierul Cișmigiu.

Cartier/zonă
Cișmigiu

Sector
1

Delimitare
Parcul Cișmigiu, Bulevardul Regina Elisabeta, străzile Ion Brezoianu, Poiana Narciselor, Bulevardul Schitu Măgureanu

Repere
Parcul Cișmigiu

Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu
Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Info & Contact

An înființare
2016

Identitatea cartierului /zonei
“Sunt voci care spun că nu există zona Cișmigiu, nu există Cartierul Cișmigiu, deci noi nu putem să ne numim Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, pentru că nu există administrativ. Dar Cişmigiu este elementul identitar care a coagulat toată comunitatea. Lumea se mută lângă Cişmigiu, aşa se raportează la zonă. Pentru noi acesta era cartierul, Cişmigiu, elementul la care ne raportăm la zona în care vroiam să producem schimbări. Nu era parcul în sine, era zona de locuit din jurul parcului.” (A.O.)

Citate

Nu poţi fi reprezentativ pentru toţi oamenii din comunitate, oricât de mult ţi-ai dori asta. La un moment dat trebuie să tragi nişte linii. Noi nu am pornit grupul cu ideea de a deveni relevanţi pentru toată comunitatea şi a fi un actor de politici publice pentru zona Cişmigiu ca o voce unanim acceptată. Asta s-a petrecut pe parcurs şi ne-am dat seama că trebuie să facem dezbateri şi în afara echipei şi să încercăm să devenim mai reprezentativi pentru toată lumea, dincolo de propriile noastre convingeri.

Experienţa ne-a arătat că ideea de comunitate pe care am vrut să o clădim în jurul grădinăritului nu e legată de locul în care trăieşti, ci de preocupare şi de interese. Trăgeam de oamenii din bloc să coboare să ude grădina vara, dar veneau la grădinărit oameni din Prelungirea Ghencea, Drumul Taberei, alte zone. Oamenii alocă timp unor activităţi în baza sferei de interes.

Te folosești de orice unelte ai în relaţia cu administraţia locală, numai că trebuie să fii puțin atent când o faci, cum o faci, cât de des o faci, ce mai faci pe lângă asta. Nu poți să fii domnul ăla isteric care țipă, că la un moment dat n-o să mai conteze. Și dacă tu nu-ți întărești cumva poziția făcând și niște chestii pozitive în cartier, vocea ta s-ar putea să nu mai fie relevantă, doar strigând și făcând opoziție. Pentru că pare că orice s-ar întâmpla te opui.

Viziunea noastră este că, în general, dincolo de faptul că există probleme, e important să ne uităm și după o soluţie. Şi e logic să fie aşa, pentru că în general nu există încredere în ce soluţii îţi dă administrația publică. Preferi să te consulți cu mai mulţi specialişti şi apoi vii cu propuneri. În general, am mai mare încredere în specialiştii cu care lucrez eu, pe care îi cunosc și știu ce pot, decât în cei cu care lucrează primăria. Astfel, poți veni cu un punct de vedere care e validat de specialişti, mai ales când vorbim de chestiuni sensibile, care ţin de reabilitarea parcului.

Alex Oprița

Info
https://gradinacuoameni.ro/
https://www.facebook.com/Cismi.Civic/
https://www.facebook.com/gradinacuoameni
https://www.instagram.com/cismi.civic/

Contact
cismi.civic@gmail.com

Acțiuni & Media

Eveniment comunitar „Pictăm Zidul dintre Oameni”, 2017

Participare la Târgul de Inițiative Cetățenești, 2017

Petiție „Întâi măsurăm-apoi tăiem!”, 2017

Proiect „Grădina cu Oameni”, 2017

Eveniment „Viața la bloc are poezia ei”, 2018

Campanie pentru salvarea Grădinii Cișmigiu, 2018

Inventariere a arborilor din Cișmigiu pentru „Registru Verde pentru Cișmigiu”, 2019

Petiție „Grădina Cișmigiu – VREM restaurare, NU mutilare!”, 2019

Petiție „Refacerea proiectului de amenajare peisagistică a Parcului Istoric Grădina Cișmigiu”, 2019

Campanie împotriva organizării festivalului de teatru „Bucureștii lui Caragiale” în Parcul Cișmigiu, 2020

Co-organizarea Forumului candidaților la Primăria Municipiului București, 2020
Desființarea volierei de păuni din Parcul Cișmigiu, 2020

Locul 2 la Bugetare Participativă organizată de Primăria Municipiului București, cu proiectul „Ciorile din Cișmigiu | VeciniCuAripi”, 2021

Depunere proiect în cadrul Bugetării Participative, Primăria Municipiului București: „Ciorile din Cișmigiu. VeciniCuAripi” și „Întocmirea și implementarea unui plan multianual de gestiune și management pentru Grădina Cișmigiu”, 2021